Charakterystyka
Oliwa z oliwek powstaje w wyniku tłoczenia oliwek wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych (tłoczenie na zimno). Jest to oliwa najwartościowsza pod względem zdrowotnym i odżywczym. Oliwy dziewicze dzielimy na Extra Virgine – jest najlepszą najwartościowszą oliwą; Virgine – jest ona niższej wartości, choć nadal dziewicza. Dla jakości oliwy ważny jest przede wszystkim moment zbioru (dojrzałość oliwek) i proces tłoczenia.
Oliwki zebrane w pełni dojrzałości mają więcej oliwy o łagodnym smaku, ale mnie cennych polifenoli. Oliwki zebrane, gdy nie są jeszcze do końca dojrzałe, dają oliwie pikantny smak i zawierają cenne antyutleniacze. Pierwszy etap tłoczenia oliwy polega na rozgnieceniu oliwek i oddzieleniu miąższu od pestek. Pulpa oliwkowa przechodzi proces wirowania, a następnie filtrowania.
Dzięki wysokiemu stężeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz związków fenolowych, oliwa wykazuje wyjątkowe właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Właściwości
- tworzy na skórze oddychającą warstwę
- intensywnie nawilża
- odżywia
- regeneruje
- opóźnia objawy starzenia
- zapobiega rogowaceniu naskórka, leczy wypryski, ranki a nawet oparzenia i odmrożenia
- zawiera witaminy A, B, C, E, D i F, potas fosfor i żelazo.
Należy przechowywać w temperaturze 27-32 stopni.
Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO
- do produkcji mydeł
- do produkcji scrubów i peelingów
- do produkcji szamponów
- do produkcji balsamów
Media Społecznościowe