Charakterystyka:
Masło Shea (zwane inaczej Karite) jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, które rośnie na terenie Zachodniej i Środkowej części Afryki na otwartej przestrzeni sawanny. Plantacji tych drzew jest stosunkowo niewiele ze względu na fakt, że owocuje ono dopiero po 30-40 latach. Dlatego też masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin.
Rafinowane masło shea zostało poddane rafinacji – oczyszczono go w celu nadania mu odpowiednich właściwości: poprawienia zapachu, pozbawienia zabarwienia, zwiększenie jego trwałości. Rafinacja przebiega z użyciem tradycyjnych metod, bez użycia substancji chemicznych ani rozpuszczalników.
Oprócz składników, które nie ulegają zmydleniu (około 4-9 %), masło shea zawiera kwas oleinowy (40–60%), stearynowy (20–50%), linolowy (3–11%) oraz palmitynowy (2–9%). Z uwagi na dużą zawartość kwasu stearynowego i oleinowego, z masła shea otrzymuje się mydło wydajne, twarde, które będzie miało stabilną, jedwabistą pianę.
Masło shea natłuszcza i nawilża skórę. Jest bogate w witaminy E, A i F, ta ostatnia wpływa na rozluźnianie mięśni. Substancje zawarte w maśle shea wzmacniają i chronią cement komórkowy warstwy rogowej skóry, co wpływa na jej elastyczność i rozciągliwość. Masło shea pełni również funkcje naturalnego filtru słonecznego. Może być aplikowany we wszystkie miejsca na ciele. Nie ma działania alergizującego.
Masło shea zawiera w sobie substancje niezmydlające i to dzięki tej właściwości jest używane do produkcji mydeł. Zastosowanie masła shea w mydle daje uczucie gładkości, jakie mogą dać tylko mydła luksusowe.
Właściwości:
- odżywia skórę
- intensywnie nawilża i natłuszcza nie zatykając porów
- stymuluje produkcję kolagenu
- pełni rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego (SPF 6-10)
- zawiera witaminy A i E
Zastosowanie w kosmetykach LAWENDOWO:
- do produkcji mydeł
- do produkcji szamponów
- do produkcji balsamów
Media Społecznościowe